top of page

Vestlusõhtu: Polüamooria

Updated: Oct 14, 2020

21. märtsil toimus OMA keskuses vestlusring, kus arutati polüamooria üle. Tosin osalejat arutles Norrast külla tulnud Fredriku juhtimisel, mis on polüamooria, kuidas see nende jaoks toimib ning mis on sellega kaasnevad rõõmud ja raskused.



Fredrik Hossmann tuli Eestisse seoses 17.–19.03. toimunud Tallinna Lühirollimängude Festivaliga, kus muu hulgas mängiti ka tema loodud mängu MONO. See kujutab tulevikku, kus enamik inimkonnast on polüamoorne ja monosid saadetakse ravile, nagu tänapäeval tehakse marginaliseeritud seksuaal- ja soovähemustega.


Fredriku sooviks oli paremini tutvuda ka kohalike polüinimestega. Vestlusõhtule tuli nii kogenud polüsid kui ka teemaga vähem kursis olevaid huvilisi. Alustuseks rääkis Fredrik organisatsioonist PolyNorge, millesse ta ka ise kuulub. PolyNorge on Norra polüamoorsete inimeste eestkoste organisatsioon, mis ühendab kogukonda ja töötab selle õiguste nimel.


Ülejäänud õhtu möödus arutelu saatel. Igaüks kirjutas paberile küsimuse või märksõna, mis teda polüamooria juures kõige rohkem huvitas. Õhtu jooksul tõmmati kuhjast pimesi lipikuid ning arutleti selle üle, mis seal kirjas oli. Nii sai räägitud näiteks sellest, mis on eestkosteorganisatsiooni kohustused, kuidas hoolitseda seksuaaltervise eest, kui suhtes on mitu inimest, ning mida tähendab kadedus ja kuidas sellega toime tulla. Võimalik, et kõige rohkem mõtteainet pakkus hoopiski harjutus, kus osalejad pidid välja mõtlema polüamoorse sebimislause. Leiti, et selleks oleks tarvis tervet eraldi töötuba.


Eestis, nagu mujalgi, on inimesi, kes tunnevad, et monogaamsed suhted ei sobi neile. Samuti ei pea ise olema polüamoorne, et taolistest vestlusest uut mõtteainest saada ning oma suhteid uues valguses näha.


Kes soovib edasi arutleda või vestlusega ühineda, võib liituda vastloodud Facebooki grupiga Polüpesa.

 

Üritusest kirjutas kokkuvõtte ühingu kogukonnaekspert Kristiina Raud.

179 views0 comments

Hozzászólások


bottom of page